Monday, September 2, 2013

Milyon Yıllık Kanyon Keşfedildi!

Hep Arz dışından haber verecek değiliz. Bazen de Arz’ımızın içinden uzaysal haberler paylaşalım. Bu habere konu olan keşif de Arz içi haberlerden biri. Üstelik keşfi gerçekleştiren NASA.

NASA’nın 2009 – 2012 yılları arasında IceBridge operasyonu kapsamında elde ettiği radar görüntüleri, Grönland buzullarının altında 750 kilometre (yaklaşık 460 mil) uzunluğunda bir kanyonun keşfedilmesine sebep oldu. Bu kanyonun özelliği ise tam milyonlarca yıldır gizli kalmayı başarmış olması! 750 km uzunluğun yanı sıra 800 metre derinliğe sahip olan kanyon, bu yapısıyla Grand Canyon’dan da büyük bir kanyon. Bölgenin coğrafi yapısı, kanyonun üzerini devasa buzullarla kaplamış ve bu buzulların kalınlıkları milyonlarca yıldan bu yana arttığından dolayı, kanyonun keşfi imkansız hale gelmiş gibi görünüyor.


Bristol Üniversitesi’nden Jonathan Bamber, “NASA’nın bu keşfi gösteriyor ki, üzerinde yaşadığımız Arz’ın tamamını henüz haritalamayı başaramamışız” diyerek Arz’ın halen daha kaşifler için arzulu bir gezegen olduğunun altını çiziyor. Bu devasa ve gizli kanyonun derinliğinin hesaplanması için araştırma ekibi, oldukça sade bir yönteme başvurmuş: Kanyona belli frekanslarda radyo dalgaları gönderen ekip, dalgaların buzul yüzeye çarpıp sekmesinden yola çıkarak, dalganın gerçekleştirdiği iki sekme eylemi arasındaki süreyi, sekme sayısını ve dalganın frekans bilgilerini kullanmış ve böylece kanyonun derinliğini hesaplamış. Görüldüğü gibi araştırma ekibi bu kanyonun derinliğinin ölçülmesi konusunda, aslında lisans düzeyinde fizik bilgisinden fazlasına  başvurmamış.

Haberin videosu: http://youtu.be/ENg9Hci9y3M

Detaylı bilgi için: http://www.nasa.gov/icebridge

 



No comments:

Post a Comment