Monday, April 6, 2009

Çarpışan Arabalar!

Galaksiler ilginç topluluklardır. Bizim galaksimizin dışındaki galaksiler hakkında çok da fazla bilgimiz yok. Var ama, bizimki kadar yok.


İçerisinde olduğumuz yapıyı incelemek şüphesiz daha kolay. Burada bahsedeceğim galaksi üçlüsü ise bilim insanlarının ilgisini çeken bir yapı. Bu üçlü galaksi sistemine (küme denilemiyor) Arp 274 deniliyor.Şekil bakımından diğer galaksilerden farklı bir yapıdalar. Halton Arp tarafından kataloglanan peculiar galaxies (tuhaf görünümlü galaksiler) listesindeki 274. galaksi yapısı olduğu için Arp 274 ismi verilmiş.



Bu galaksiler birbirleriyle etkileşiyor. Kimisi çarpışıyor, kimisi diğerinden yıldız koparmaya çalışıyor. Gravitasyonel alanları o kadar büyük ki (kütleleri büyük olduğu için), ışık yılı mertebesindeki uzaklıklarda bile etkili olabiliyorlar. Arp 274 de tahmin edebildiğiniz üzere çarpışmaya yüz tutmuş üç galaksi gözlemleniyor. Ortak çekim alanları birbirlerinin şekillerini bozuyor ve içerisinde milyarlarca yıldızın doğumuna sebep olacak devasa patlamalar yaşanıyor.

Bizden 400 milyon ışık yılı uzakta olan bu üçlüye dair bildiklerimiz sadece gözlemlerden ibaret. Yani tam olarak açık değil oralarda olan biten. Ortadaki çarpışmada (görüldüğü üzere) birçok mavi renkteki B tipi yıldızlar doğuyor.

Halton Arp'ın Pekülyer Galaksiler atlasına buradan bakabilirsiniz.


No comments:

Post a Comment