Monday, April 27, 2009

Spirit Yola Devam Ediyor

NASA'nın Mars Keşif Aracı Spirit, geçtiğimiz günlerde uzun sürelik sessizliğini bozdu ve yeniden Arz'daki NASA mühendislerinden aldığı komutlar aracılığıyla hareket etmeye başladı. 8 Nisan'dan beri hareketsiz duran Spirit, birkaç normaldışı davranışı dışında hala sapasağlam.


Spirit'in geçtiğimiz günlerdeki hareketi yalnızca 1.7 metre sürmüş. Eh robot için küçük ama insa.. tamam sustum. klişelere yer yok burada. İşin ilginç kısmı Spirit, normal görevinin 20 katı daha fazla iş yaptı Mars'ta...

NASA mühendisleri JPL'de (Jet Propulsion Laboratory -hayalim) Spirit'in geleceği ve yeni komutlara ne denli tepki vereceğini tartışmış. Geçtiğimiz iki hafta boyunca Spirit, Arz'a sahip olduğu verileri yollamakta başarısız oldu. Dolayısıyla mühendisler, Spirit'in artık çöp robot olarak Mars'ta bırakılmasını tartışılıyorlardı. Şimdi ise Spirit'e bir haller oldu (Mars güneşi yaramıştır) ve yeniden harekete geçebilecek teknolojik yeterliliğe erişti. NASA yaptığı açıklamaya göre Spirit'te küçük çapta da olsa bir veri kaybı yaşanacağından eminmiş. Fakat kaybedilen veri, bekledikleri kadar fazla değilmiş. Bu güzel bir haber tabii. Mars'ı ne kadar hızlı araştırırsak o kadar hızlı koloni kurma girişimlerine başlayabiliriz.

"Ne de güzel olur gündoğumu (yoksa günbatımı mı?) Mars semalarında.."

Size şaka gibi geliyor değil mi? Gerçekleştiği vakit blog'umu Mars'tan yazarım size artık. "Şu an Mars Malibu'su içiyorum ve bu yazıyı giriyorum, burada hava çok güzel, biraz yakıcı bir hava ama olsun. En azından iki uydumuz var bizim".

Ahh hayallerde yaşıyor bazı astronomlar...

No comments:

Post a Comment