Friday, April 24, 2009

Hepimizden Önce Himiko Vardı...

Himiko, Japonların çok eski devirlerde yaşadığı belirtilen, ama kaynaklarda hakkında kesin bilgiler olmayan efsanevi bir kraliçedir. Bizdeki Nasreddin Hoca misali. Kendisi bir şamanmış da aynı zamanda. Japonya için çok önemli bir isim kısacası Himiko.



Peki bizim için niye bu kadar önemli? Çünkü evrenin en eski maddesel oluşumlarından biri keşfedildi ve ona Himiko adı verildi. Maddesel oluşum derken? Kısaca şöyle, çeşitli hesaplamalar sonucunda evrenin yaşının yaklaşık 13 milyar küsur yıl olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla biz ne kadar uzağı gözlersek, evrenin o kadar genç halini görürüz demektir.

Himiko adı verilen bu gazsal oluşumun da bizden yaklaşık 12.8 milyon ışık yılı uzaklıkta olduğu tespit edildi. Yaaaani evren yalnızca yaklaşık 800 milyon yıl yaşındayken bu yapı ortaya çıkmış. E haliyle biz şimdi gözlüyoruz ya bunu hani, işte aslında evrenin 800 milyon yaşındaykenki halini gözlüyor oluyoruz. Kimbilir, belki bu gazsal oluşum çoktan dağıldı ya da bir şekilde kendini entropinin soğuk sularına attı.

İnatla üzerinde durduğum nokta anlaşılmıştır umarım. Açıkçası günlük hayata kapıp giden bizler için biraz sıradışı bir söylem bu. Olay özetle şu: evrende daha uzağa bakmak demek, geçmişe bakmak demektir.

Peki bu Himiko da ne ola ki? Böyle devasa gazlardan oluşan devasa bir gök cismi denilebilir. Yalnız hakikaten devasa... Zira kendisi tam 55.000 ışık yılı büyüklüğünde!

Keşfi gerçekleştiren Carnegie Enstitüsü astronomları da bu duruma şaşırmışlar. Şaşırmalarının sebebi şu:

Bu gaz oluşumu, günümüzdeki iricene bir galaksi büyüklüğünde. Fakat evren sadece 800 milyon yıl yaşındayken bu boyutlardaki bir galaksi, evrenin birçoğunu kaplar. 800 milyon yıl yaşındaki evrenin, şimdiki evrenimizin yalnızca %6'sını oluşturduğunu düşünürsek gerçekten de çok ilginç bir durumla karşı karşıya olduğumuzu anlarız.

Kaynak

No comments:

Post a Comment