Friday, February 6, 2009

Bilmediğimiz Dünyalar..


Gezegen denildiğinde ne anlıyorsunuz? Katı ya da Gazdan oluşmuş, periyodik bir yörüngesi olan dev kütleler yığını mı? Evet, genel anlamda gezegenin tanımı bu. Bu gezegenler sadece Güneş Sistemi'nde mi var? Tabii ki hayır. Güneş Sistemi dışındaki gezegenler, astrofiziğin son dönemde popülerleşen konularının başında geliyor. Bu gezegenlere exoplanet diyoruz. Gerçekten çok havalı bir isim..

Bu exoplanet'leri öyle teleskopa bakıp göremiyoruz. Zira bir yıldızın etrafında dolanıyorlar, ve yıldızlar bize o kadar uzak ki, onların ışığının yanında gezegenlerin görülmesini bekleyemeyiz. Nasıl anlarız ki? Ya yıldızının ışığına yaptığı dopler etkisinden ya da bir takım başka metodlardan anlıyoruz.


Bugüne kadar bulunan gezegenlerin hepsi Jüpiter büyüklüğünde devasa gaz kütlelerinden oluşan gezegenlerdi. Fakat Yeni Zelanda'daki bir gözlemevinde gravitational microlensing yönteminden yararlanılarak Dünya'nın yalnızca 3 katı büyüklüğünde bir gezegenin varlığı tespit edilmiş. Bu da Yer dışı yaşam için çok önemli bir gelişme. Düşünsenize Dünya benzer bir gezegen, hem de 3 katı büyüklüğünde. Herkese yetecek kadar yer var. Gerçi biz buluruz savaşacak bir sebep..

kaynak

No comments:

Post a Comment