Friday, February 6, 2009

Karış Karış Mars!

Google süper bi firma yahu. Adamlar sayesinde uydudan karış karış Dünya'yı geziyoruz. Geçtiğimiz yaz fiziksel olarak tatile çıkamadım belki ama zihnen Dünya'yı dolaştım. Bahamalar mı dersin, Maldiv Adaları mı dersin artık sen seç. Şimdi gitsem avcumun içi gibi bilirim oraları. Hani şimdi NYC'ye gitsem rahat taksicilik yaparım. ESB'ye çıkan tüm kestirme yolları biliyorum şahsen. Hele sondan bir önceki sürümünde sokakları 3-Boyutlu dolaşabilmemizi sağlayan StreetView özelliği de eklendi, tam oldu.

Sonuç; Google süper bi firma yahu.

Arz ile yetinmeyen Google, kapağı uzaya attı. Her ne kadar Google Sky, planeteryum yazılımları arasında çok zayıf kalsa da (alternatif: Stellarium) sonuç olarak araştırmacı arkadaşların bilgisine bilgi kattığı bir gerçek. Çok yaşa Google gibi e mi. Rahat durmadınız ve Google Mars'ı, Google Earth'ün son sürümü 5.0'a entegre ettiniz.



Nedir bu Google Mars? Tıpkı Dünya gibi, Mars'ı karış karış gezmemizi sağlayan bir simulasyon. Peki biz Mars'ı bu kadar iyi nasıl biliyoruz? Yahu adamlar milyonlarca ışık yılı uzaktaki M31 Gökadası (nam-ı diğer: Andromeda Galaksisi) ile ilgili haritalar çıkarıyor, bırakın da Mars'ı karış karış bilelim.

Kraterleri, Percival Lowell kanallarını ve daha başka Mars'a ait bilgileri bu simulasyonda görebiliyoruz. Gerçekten başarılı. Tek bir eksisini gördüm. O da; Dünya üzerinde işaretlediğimiz yerlerin direkt olarak Google Mars'ta da çıkmasıdır. Bu bug en yakın güncellemede düzelir umarım. Şahsen Google Mars'taki kraterleri dolaşırken birden bire karşımda "Yazlığımız" işaretini görünce pek bir şaştım. Dediğim gibi, bunun dışında eksisi yok diyebilirim.

link: http://earth.google.com/

No comments:

Post a Comment