Thursday, February 12, 2009

UFO Değil, Uydu!

Kimi zamanlar gecenin bir köründe gökyüzüne baktığımızda uçak olmadığından emin olduğumuz, ama ne olduğunu kestiremediğimiz hareketli cisimler görürüz. Bu cisimler öyle ani hareketlerle gelip gitmedikleri gibi, yer yer durup yer yer hızlanmazlar. sabit bir hızda, ışığında hiçbir değişim olmadan "Oha bu ne?" nidaları eşliğinde geçip giderler. Tahmin edeceğiniz gibi bu cisimler aslında Arz'ın çevresindeki binlerce irili ufaklı uydudan biridir (göreli büyük olanlarından).


Bazı uydular vardır ki bunların geçişlerini izlemek cidden zevklidir (bkz: uluslararası uzay istasyonu). Bazısı da ihtişamlıdır (bkz: iridyum parlaması). Biz amatör astronomların bu uyduların geçişlerini çıplak gözle izleyebilme imkanı bulunmaktadır. İhtiyacımız olan şeyler;

- Bir çift göz (ki default insan organlarından biri)
- Gözlemlenecek uydunun hangi tarihte hangi koordinatlarda olacağını söyleyen veri.
- Keyfe ve paraya bağlı olarak bir dslr makine (bu da default organlarımızdan biri olsa ya).

Her şey hazırsa başlayabiliriz. Uyduların geçişlerini belirten onlarca site var. Ben size en kullanışlı ve sade olanı söyleyeceğim. Aha söylüyorum: Heavens-Above. Siteye girer girmez zaten sağda ISS'in anlık pozisyonunu ve doğrultusunu görebilirsiniz. Sonra soldaki içeriğe bir bakalım;

i) En üstte configuration var. Yani kullanıcı ayarlarınız. Konumunuzu da buradan ayarlıyorsunuz.
ii) Bir altında Satellites var. Burada da başta Iridum olmak üzere diğer uyduların gün içerisindeki geçişleri, en yakın parlamaları vesaire yer alıyor.
iii) Bir altında da Astronomy kısmı var. Burası da genel astronomi ile ilgili içeriğin yer aldığı bölüm.

Sitenin kullanımı son derece basit. Eminim 5 dakikada siteyi her şeyiyle çözeceksinizdir. Iridium parlamaları ile ilgili bir başka güzel site de http://www.astrosat.net/us/flare.php'dir. Bakmanızı tavsiye ederim.

2 comments: