Friday, February 6, 2009

Karanlık Madde ile Karanlık Enerji Aynı Şey mi?

Astrofizikçilerin yıllardır çözemediği fenomen olarak bildiğimiz evrenin barındırdığı maddelerin ne olduğu gizemi, St. Andrews Üniversitesi astronomları tarafından farklı bir boyuta taşınıyor. Bilindiği üzere tüm galaksiler, galaksilerin içerisindeki gök cisimleri ve diğer gözlemleyebildiğimiz tüm cisimler, evrenin yalnızca %4’lük bir kısmını kaplıyor. Geri kalan %96’lık kısmın ne olduğu konusunda iki tane teori mevcut. Bunlar karanlık madde ve karanlık enerji. Karanlık maddenin de teoride ne olduğu konusunda önemli bulgular edinmiş durumda, fakat tek başına sadece evrenin %55’ini kapladığından dolayı geri kalan boşluğu doldurmak için karanlık enerji denilen, ve henüz teoriler tarafından desteklenmeyen bir kavram mevcut. Varlığı biliniyor, fakat ne olduğu henüz bilinmiyor.

St. Andrews astronomlarının ortaya attığı iddiaya göre karanlık madde ile karanlık enerji aynı şey! Dr HongSheng Zhao’ya göre bugüne kadar birbirinin tamamlayıcısı olarak görülen karanlık madde ile karanlık enerji, aslında iç içe geçmiş iki materyal. Daha doğru bir ifadeyle karanlık madde ve karanlık enerji, tıpkı bir paranın yazı ve turası gibi bir materyalin iki farklı yüzü. Karanlık madde ile ilgili birçok çalışma mevcut, aynı şekilde karanlık enerji ile ilgili bilinmezliklere bir nebze açıklık getirildiği anda karanlık maddenin de gizeminin çözüleceği düşünülüyor.

Dr Zhao işi daha da ileri götürüp, eğer iddiasının doğruluğunu kanıtlayabilirse, karanlık enerjinin tam 60 yıl önce halihazırda karanlık maddenin maskelediği materyal olarak zaten ortaya çıkarıldığını iddia ediyor.

No comments:

Post a Comment